A hobby tevékenységek amellett, hogy remek szórakozást nyújtanak és segítenek hasznosan  eltölteni a szabadidőnket pszichésen is jótékony hatásúak.

Hobby választás

Mi a hobby lényege?

Sokak számára magától értetődő, hogy mivel foglalkozzanak, ha akad egy kis szabadidejük, másoknak viszont fejtörést okoz az idő pihentető eltöltése. Ők is szívesen választanának maguknak hobby tevékenységet, de nem éreznek elég tehetséget vagy kreativitást ahhoz, hogy belevágjanak valamilyen új dologba.

Ilyenkor sokat segíthet a felismerés, hogy nyugodtan foglalkozhat bárki bármivel hobby szinten, ha érdeklődik az adott terület iránt. A szabadidős tevékenységeinkben az egyik legfontosabb örömforrás, hogy saját örömünkre végezzük ezeket, és a “produktumért” nem várunk elismerést vagy fizetséget a külvilágtól. Akkor foglalkozunk velük, amikor ráérünk, és annyi időt töltünk ezekkel az elfoglaltságokkal, amennyi jól esik számunkra. A szabadidőnkben nem szabhatnak határt nekünk az elvárásaink, lehetünk bátran festők, kertészek, írók, vagy sportolók, a saját örömünkre.

Hogyan válasszunk hobbyt?

Az legfontosabb szempont a hobbyválasztásnál, hogy hagyjunk magunk mögött minden előítélet, illetve kishitűséget a saját képességeinket illetően. Ha ez sikerül, nyugodtan szabadon engedhetjük a fantáziánkat. Gondoljuk végig, hogy mi érdekel minket, milyen kiállításra vagy vásárra látogatnánk el szívesen, vagy milyen videókat nézünk meg, ha ráérünk. Ha valakit érdekel a lakberendezés vagy valamilyen sportág, feltételezhetően szívesen néz az adott témakörben filmeket vagy követ nyomon sporteseményeket. Tudatosítsuk magunkban a számunkra érdekes vagy izgalmas érdeklődési területet, így máris közelebb jutunk ahhoz, hogy több időt töltsünk az adott tevékenység megfigyelésével és több ismeretet, tudást szerezzünk ezen a területen.

A szabadidő tudatos alakítása

Gyakran a szabadidő hiánya okozza, hogy nem jut idő a hobbyk számára. Gondoljuk azonban át, hogy valóban minden percünk foglalt, vagy találunk a napjainkban olyan üres időket, amelyeket unaloműzésként a telefonunk társaságában töltünk. Ilyenkor észrevétlen szaladnak a percek vagy az órák, és végezetül nem leszünk nyugodtabbak vagy kipihentebbek. A netezés valójában a legtöbbször nem jelent mást számunkra, mint az idő elütését, vagy áthidalását.

Nézzük meg, hogy mennyi szabadidőnk keletkezik, ha a világhálón töltött időnket keretek közé szorítjuk!

Munka vagy szórakozás?

Ugyanakkor, ha a megfelelő hobby megtalálásán dolgozunk, nem kell feltétlenül a szabadidőnkre szorítkoznunk. Gondoljuk csak el, hogy milyen szerencsések azok, akik számára a munka egyúttal feltöltődést és önmegvalósítást is jelent. Vizsgáljuk meg ilyen szemmel is a napi tevékenységeinket vagy a munkát, amiért a fizetésünket kapjuk. Próbáljuk meg felfedezni benne azokat a területeket, amelyek több örömet jelentenek számunkra és ha tehetjük, alakítsuk úgy a munkavégzésünket, hogy az örömtelibb vagy az épp megfelelő kihívásszintű tevékenységek nagyobb teret kapjanak a munkaidőnkben. Formáljuk a saját képünkre a munkakörünket, és ne feledkezzünk meg a flow élményről, mely a szárnyaira vesz, és észrevétlen elröpít minket egészen a munkaidőnk végéig.

Ha úgy érezzük, hogy reménytelenül idegen tőlünk a munka, amellyel a napjainkat töltjük, gondolkodjunk el azon, hogy milyen munkakör vagy szakma lenne számunkra az ideális.

Költséges vagy olcsó hobby?

Visszatérve a lehetséges szabadidős tevékenységek számbavételéhez, ne hagyjuk, hogy a pénztárcánk határt szabjon a választási lehetőségeinknek. Nincs olyan érdeklődési terület, amelyet ne lehetne gyakorolni vagy legalább megfigyelni és tanulmányozni úgy, hogy ne költsünk rá egy vagyont. Találjuk meg a módját annak, hogy különösebb anyagi ráfordítás nélkül fedezzük fel az adott kikapcsolódás lehetőségeit, legyen az barkácsolás, sport vagy bármilyen egyéb tevékenység. Ne a drága felszerelés megvásárlásával vágjunk bele az új hobbynkba, még akkor sem, ha úgy érezzük, megengedhetnénk magunknak az anyagi ráfordítást. 

Észre fogjuk venni, hogy sokkal szabadabban és elvárásoktól mentesebben tudunk kísérletezni, ha mindez nem kerül sok pénzünkbe. 

Kálmán Judit, pszichológus – Szabadidő tanácsadás

Telefonszám: +36 70 254 5482

E-mail cím: info@pszichologustanacsado.hu