A párkapcsolati gondok leküzdése annál sikeresebb, minél hamarabb felfigyelünk az első intő jelekre. Egy párkapcsolat folyamatosan változik, attól függően, ahogy az életkorunk illetve az életkörülményeink alakulnak. Minden életszakasznak és ezzel párhuzamosan a párkapcsolatnak is megvannak a maga kihívásai, amelyekre megfelelő rugalmassággal kell reagálnunk.

Párkapcsolati gondok

A párkapcsolati gondok első jelei

Mivel a párkapcsolat nem egy statikus, változatlan képződmény, ezért sosem tekinthetünk úgy rá, mint egy kész remekműre, amivel többé nem kell foglalkoznunk. 

Egy párkapcsolat a kialakulásától kezdve fejlődik illetve az igényeink szerint változik, alakul. 

Teljesen más elvárásokat támasztunk a kapcsolatunkkal szemben az ismerkedés illetve az udvarlás szakaszában, vagy később, amikor a megszokott hétköznapjainkat éljük le együtt. 

Más tesz minket boldoggá huszonévesen illetve tíz, húsz vagy akár harminc év együttélés után.

Mint ahogy nincs két egyforma ember, úgy nem létezik egyforma párkapcsolat sem. Az, hogy mitől jól működő vagy rosszul funkcionáló egy kapcsolat, alapvetően attól függ, hogy mennyire tesz minket boldoggá a párunkkal való együttlét illetve milyen módon tudunk egymással együttműködni. Az együttlét alapja nem más, mint a kölcsönös szeretet és támogatás, amely erőt adhat számunkra a mindennapokban. Ha úgy érezzük, hogy a párkapcsolat, amelyben vagyunk, inkább elvesz mint hozzáad az életenergiánkhoz, ideje felfigyelnünk az okokra.

A párkapcsolati nehézségek kialakulása

A párkapcsolati nehézségek természetes velejárói két ember együttlétének. Nem kell tőlük megriadnunk, de érdemes odafigyelnünk rájuk. Gondoljuk át azokat az élethelyzeteket, melyek során rendszeresen konfliktusba kerülünk a párunkkal. Ha sikerül felfedeznünk azokat a rosszul működő mechanizmusokat, amelyek a legtöbbször kifognak rajtunk, el tudunk kezdeni célirányosan gondolkodni. Keressünk megoldást mindig az adott helyzetre, és ne akarjuk egyszerre megváltoztatni az életünk minden színterét.

Hogyan küzdhetők le a párkapcsolati gondok?

Reagáljunk a másik igényeire

Egy párkapcsolat csak akkor lehet hosszútávon működőképes, ha mindkét fél boldogságát biztosítja. Ha a társunk nem elégedett, hamarosan mi sem leszünk azok. Ha hagyjuk a másikat szenvedni és nem sietünk a segítségéré, amikor számára szükséges lenne, hamarosan elfárad és már ő sem lesz képes odafigyelni a mi igényeinkre. 

Tartsuk szem előtt a saját szükségleteinket 

Természetesen nem azzal előzhetők meg a párkapcsolati gondok, ha a saját szükségleteinket teljesen háttérbe szorítva igyekszünk megfelelni mások elvárásainak. Hasonlóan ahhoz, ahogy tudnunk kell, hogy mitől boldog a párunk, tisztában kell lennünk azzal is, hogy nekünk mire van szükségünk. Fontos, hogy ne adjuk fel a vágyainkat és az elképzeléseinket, hanem próbáljunk meg kiteljesedni a párkapcsolatunk adta lehetőségek közt.

Beszéljünk a problémákról

Találjuk meg a megfelelő hangnemet és az időpontot arra, hogy beszélgessünk egymással. A panaszkodás vagy a dohogás helyett koncentráljunk inkább a megoldások keresésére. Ne vádaskodjunk vagy hibáztassuk a másikat. A beszélgetéseink célja legyen pozitív és előremutatató. Ha az érzéseinket és a vágyainkat a másik fél számára feldolgozható formában fogalmazzuk meg, biztosabban számíthatunk a megértésére és a támogatására.

Párkapcsolati tanácsadás – Kálmán Judit, pszichológus

Telefonszám: +36 70 254 5482

E-mail: info@pszichologustanacsado.hu