A pszichoszomatikus betegségek bárhol jelentkezzenék is a testben, mindig azt jelzik, hogy valami nem jól működik. Túl messzire merészkedtünk, rossz irányba tartunk, túl sokat vállaltunk, vagy elfojtjuk a lelki problémáinkat.

A legtöbb ember, természetes reakcióként, arra törekszik, hogy a lehető leggyorsabban megszűntesse a fájdalmat. Ezt üzenik számunkra a fájdalomcsillapító gyógyszerek reklámszövegei is, szlogenjeik azt a nézetet erősítik bennünk, hogy “nincs időnk a fájdalomra”. 

pszichoszomatikus betegségek

A testünk a fájdalom nyelvén szeretne üzenni nekünk, de nincs időnk arra, hogy meghallagassuk az üzenetet, és elgondolkodjunk azon, hogy mi lehet a probléma, min kéne változtatnunk, miben kéne változnunk.

A fájdalom orvosi okai

A fájdalomnak számos oka lehet. Fájdalmunk okainak feltárásában kérjünk orvosi segítséget. Pontos orvosi diagnózisra van szükségünk ahhoz, hogy megtudjuk, milyen szervi okokra vezethetők vissza az egészségi problemáink. Mindemellett nem szabad megfeledkeznünk fájdalmunk lelki okairól sem. Az érzelmi feszültség és a stressz az izmaink megfeszülését, izomgörcsöket és idegi fájdalmakat okozhatnak.

A pszichoszomatikus betegségek kialakulása

Ahol fájdalom van, ott ellenállás is van. Ellenállás a fizikai fájdalommal szemben, a fájdalom által okozott korlátokkal, és a további fájdalmakkal szemben. Nem akarjuk tudomásul venni testi és lelki fájdalmainkat, inkább csillapítjuk, elnyomjuk, elfolytjuk őket. A fájdalom azonban, – legyen akár fizikai, akár lelki vagy érzelmi, nem múlik el olyan könnyen. Követeli, hogy foglalkozzunk vele, és megoldjuk a mögötte rejlő gondokat.

A fájdalom kezelésének egyik módja, hogy ráhangolódunk a problémánkra. Nem söpörjük a szőnyeg alá, foglalkozunk vele, felkutatjuk a gyökerét. Megpróbáljuk megismerni a természetét és  tanulni a fájdalmunkból, ahelyett, hogy elmenekülnénk előle.

Mit üzen a testünk

A rendszeresen visszatérő fájdalom tüneteink orvosi kivizsgálást igényelnek, mert lehet, hogy egy másik, komoly betegséget jeleznek. Ugyanakkor érdemes elgondolkodnunk azon, hogy mely lelki okok húzódhatnak meg a testi problémánk háttérben. 

A testi betegségek gyógyításában az orvosi módszerek alkalmazása mellett hatékonyan segíti a gyógyulást a lelki okok felkutatása. Relaxációs technikák alkalmazásával és hatékony önismereti munkával megelőzhetjük számos testi betegség kialakulását vagy krónikussá válását.

Az autogén tréning technika elsajátítása segít szervezetünk egészségi állapotának megőrzésében és a testi-lelki egyensúlyunk helyreállításában. 

Hatása jótékony lehet az alábbi területeken, a megfelelő orvosi kezelést kiegészítéseként:

Pszichoszomatikus betegségek kezelésében, lelki eredetű testi fájdalmainak enyhítésében kérjen orvosi segítséget és pszichológus támogatását.

Kálmán Judit, tanacsadó pszichológus magánrendelése

Cím: Budapest, XI. kerület, Gazdagrét, Frankhegy utca 9.

Időpont egyeztetés:

Telefonon: +36 70 254 5482

E-mailben: info@pszichologustanacsado