A felelősségtudat fejlesztése folyamatos és tudatos munkát jelent. A felelősségtudat már kiskortól alakítható fejleszthető és gyakorlatilag az egész életünket végigkísérheti a fejlődés.

Felelősségtudat fejlesztése

Miért fontos a felelősségtudat fejlesztése

Életünk során számos kihívással kell megküzdenünk. Kisgyermekkorban a szüleink támogatnak minket a céljaink kitűzésében, majd fokozatosan egyre önállóbbak leszünk. Eleinte rólunk gondoskodnak felelősséggel, majd mi gondoskodunk a szeretteinkről hasonló körültekintéssel.

A felelősségtudat fejlesztése meghatározó tényező sikeresség szempontjából. Ez a személyiségjellemző folyamatosan változik vagy változhat az életünk során, a körülményeink illetve az életünkben bekövetkező változások következményeként. Ahhoz, hogy megfelelően boldogulhassunk, ideális esetben épp kellő szintű felelősségvállalási készséggel kell rendelkeznünk. A túlzottan alacsony vagy a túl magas felelősségtudat egyaránt gátolhat minket a megfelelő megküzdésben.

Mit jelent a felelősségvállalás

A felelősségvállalás nem más, mint a készség illetve hajlandósság arra, hogy tetteink következményét belássuk és vállaljuk. Ilyenkor a cselekvésünket tudatosság kíséri, és az erőfeszítésünket bizonyos célok elérése érdekében tesszük meg. Vállaljuk a felelősséget, saját vagy mások cselekedeteiért, és kontrolláljuk az életünket érintő folyamatokat.

A felelőtlenség veszélyei

Ha nem rendelkezünk az életkorunknak vagy az élethelyzetünknek megfelelő felelősséggel, viselkedésünk kevésbé lesz tudatos. Ebben az esetben többnyire sodródunk az eseményekkel, és nincs megfelelő ráhatásunk arra, ami velünk történik. Felelőtlen magatartásunknak súlyos következményei lehetnek önmagunkra illetve a munkánkra vagy a környezetünkre nézve. 

A felelőtlen ember kezéből kicsúszó a kontroll, legtöbbször sikertelenséggel jár együtt. A sorozatos kudarcok, életvezetési nehézségeket és önbizalomvesztést eredményeznek. A felelősségvállalás hiányát előbb-utóbb a környezet is érzékeli és bizalommegvonással reagál. 

A felelősségtudat fejlesztése

A felelősségtudat fejlesztése már kiskortól lehetséges. Ha a gyermekünk elé reális célokat tűzünk, rávezethetjük őt arra, hogy képes ezek elérésére. Így azt tanítjuk meg neki, hogy érdemes előre tervezni, és erőfeszítéseket tenni a tervek megvalósításáért. 

Ha apránként egyre nagyobb önállóságot bízunk rá a tanulásban és a feladatai elvégzésében, hozzásegítjük őt ahhoz, hogy felmérje, mire képes. A sikerélmény, amellyel a jól elvégzett munka jár, megfelelő motivációt nyújt számára a kihívások vállalásához.

Azok, akik az életkoruknak megfelelő felelősségtudattal rendelkeznek, és a képességeikhez mért elvárásokat támasztanak magukkal szemben, jobban teljesítenek a megmérettetésekben és kevésbé szorongók a különböző teljesítményhelyzetekben. Az önértékelésük legtöbbször reális, és a kezdeményező készségük valós teljesítményen alapuló önbizalommal párosul. 

Kálmán Judit – Pszichológiai tanácsadás

Telefonszám:+36 70 254 5482

E-mail cím: info@pszichologustanacsado.hu