Kismama tanácsadás: Pszichológiai segítségnyújtás kismamáknak. Életvezetési tanácsadás, coaching, relaxáció és meditáció tréning személyesen és online formában.

Kismama tanácsadás

A tanácsadás területei

A várandósság és a kisbaba megszületése változást hoz a kismama, és környezete életében. A család korábbi viszonyrendszere átalakul, a résztvevőkre új feladatok és szerepek várnak. A kismama számára eleinte a saját lelki folyamatainak megértése, és az új élethelyzet átlátása, később a visszatérés a munka világába jelenti a legnagyobb kihívást.
A pszichológiai tanácsadás az alábbi területeken nyújt segítséget:

Párkapcsolati problémák megoldása

A kisbaba érkezése új kihívásokat jelent mind az édesanya mind pedig az apuka számára. Az addig jól működő párkapcsolatokat is próbatétel elé állítja a család bővülése. Kölcsönös türelemre és elfogadásra van ilyenkor szükség mindkét fél részéről, illetve őszinte és jól működő kommunikációra, amely segíti a megváltozott élethelyzethez való folyamatos alkalmazkodást.

Az életszerepek közti egyensúly megtalálása

A kisgyermek születése után megváltoznak a szerepek a családban. A feleség innentől anya is egyben, a férj pedig apává válik. Sok szempontból az édesanyák számára könnyebb és magától értetődőbb ez a változás, hisz ők kilenc hónapon keresztül készültek erre a pillanatra testben és lélekben, de a szokatlan felelősség súlya mindkét szülőt érheti váratlanul.

Önértékelés és társas kapcsolatok javítása

Vannak olyan kismamák, akik a tartós otthonlétet remekül viselik, kivirulnak, kiteljesednek ebben az időszakban. Hosszabb távon azonban a legtöbben egyre jobban vágynak új ingerekre és társas kapcsolatokra. A feltöltődés lehetőségének megteremtése és a privát idő biztosítása szervezést igénylő feladat, mely nem mindig egyszerű egy kismama számára. Sokszor nem talál időben megértésre az igény a családon belül, pedig egy-egy szabad óra is komoly segítséget jelenthet az anyuka számára.

Az öröm gyakoribb és jobb megélése

Mindennapi tevékenységeink végzése során is átélhetünk öröm érzetet. A boldogság forrása lehet akár munkavégzés, akár kikapcsolódás, a lényeg, hogy teljes átéléssel, odaadással viszonyuljunk ahhoz a dologhoz, amit épp csinálunk. Válasszunk megfelelő időpontot a teendőinknek, hangolódjunk rá, és találjuk meg a kötelező feladatainkban is azt a területet, amely felkelti az érdeklődésünket és a lelkesedésünket. Ha sikerül mindezt elérnünk, átélhetjük a pillanat örömét, Flow élményben lehet részünk.

Visszatérés a munka világába 

Néhány hónap vagy év kihagyás után nem könnyű ismét visszatérni a munka világába. Anyaként immáron új szempontok is szerepet játszanak abban, hogy milyen munkahelyet keresünk magunknak. Fontos, hogy valóban tudjuk, mi az a terület, amely valóban érdekel minket, és milyen időbeosztású feladatvégzést tudunk összeegyeztetni a családi életünkkel. Szánjunk megfelelő időt és energiát arra, hogy megtaláljuk a számunkra megfelelő megoldást.

A munka és a magánélet egyensúlya

Ha sikerült rátalálnunk a minket érdeklő munkaterületre, törekedjünk arra, hogy a munkavégzésünk hosszú távon vállalható és a családi életünkkel összeegyeztethető legyen. A munkahelyi elvárásoknak való megfelelés kényszere ne nehezedjen ránk nyomasztó kényszerként, legyünk türelmesek önmagunkkal szemben. Ítéljük meg reálisan a teljesítő képességünket, és ne rendeljük alá a saját érdekeinket a munkaadónk esetlegesen túlzó igényeinek. Ha sikerül megteremtenünk a munka és a magánélet egyensúlyát, elkerülhetjük a kiégést illetve a megterhelő életmódból fakadó stresszbetegségek kialakulását.

Online kismama tanácsadás:

A személyes kapcsolattartás mellet lehetőség van online tanácsadásra is, így a kismamák közvetlenül az otthonukból be tudnak kapcsolódni a beszélgetésbe vagy tréningbe. Videó hívás segítségével tartjuk a kapcsolatot, a mobiltelefon vagy számítógép képernyőjén keresztül. A hívás kezdeményezéséhez vagy fogadásához a megbízható internet kapcsolat szükséges. A beszélgetések Skype, Zoom vagy Messenger alkalmazáson keresztül zajlanak, de a kismamák igényének megfelelően lehetőség van egyéb videó kommunikációs alkalmazás használatára is.

Az online tanácsadás előnye, hogy a személyes találkozó bensőséges hangulatát megőrizve, időt és energiát takaríthat meg az utazás megspórolásával.

Kálmán Judit, pszichológus magánrendelése,

Cím: Budapest, Xl. kerület, Gazdagrét, Frankhegy utca 9.

Kálmán Judit, pszichológus - kismama tanácsadás