Az önbecsülés tudatos munkával és odafigyeléssel fejleszthető. Ha megtanulunk más nézőpontból tekinteni magunkra, és tudatosítjuk az erősségeinket erősíthetjük az önelfogadásunkat.

Önbecsülés

Hogyan alakul ki az alacsony önbecsülés

Elutasítás

Az önbecsülésünk gyermekkorunktól kezdve folyamatosan formálódik. Az alacsony önértékelés kialakulásának hátterében legtöbbször a környezet elutasítása áll. Ha valaki gyermekkorában folyamatosan a leértékeléssel és kritikával szembesül, azt tanulja meg, hogy ő bármit tesz, az nem jó. Az inkompetencia érzése bizonytalansággal tölti el, és ő maga is kételkedni fog abban, hogy bármit is sikerülhet elérnie önerőből.

Elfogadás hiánya

A gyermekkori elutasítás érkezhet a szülők és a testvérek irányából, de hasonlóképp közvetíthetnek elutasítást a távolabbi rokonok vagy a tanárok illetve a kortárs fiatalok is. A család részéről az elfogadás hiánya fakadhat abból is, hogy a munkájuk vagy az egyéb elfoglaltságaik mellett a felnőttek nem tudnak elegendő időt szánni a gyermekekkel való törődésre. Szeretet és odafigyelés hiányában gyakran csak a számonkérésre marad idő.

Irreálisan magas elvárások

Ha a szülők irreálisan magas elvárásokat támasztanak a gyermekeikkel szemben, melyeknek gyakorlatilag lehetetlen megfelelni, a kudarc elkerülhetetlen. A túlzó elvárások a legtöbb esetben a szülők maximalizmusából, vagy a gyermek képességeinek téves felméréséből fakadnak. 

Hasonlóképp káros a másokkal való folyamatos összehasonlítgatás,vagy a becsmérlő megjegyzések, bármilyen szándékkal is fogalmazza meg ezeket valaki.

Az önbecsülés fejlesztése

Az alacsony önbecsülés kialakulása általában éveken keresztül tartó folyamat, de negatív élmények vagy traumák is képesek az önértékelés megingatására. Önmagunk negatív megítélése mélyen beépül a személyiségbe és szerves részévé válik annak. Éppen ezért az egészséges önbecsülés kialakítása alapos önismereti munkát és nézőpontváltást igényel.

Pozitív gondolatok önmagunkról

A nézőpontváltás első lépése, hogy megtanulunk más szempontok szerint tekinteni Önmagunkra. Félre kell tennünk a korábbi, negatív gondolkodási mechanizmusainkat és mély elhatározással dolgozni azon, hogy felfedezzük magunkban mindazt, amire egy pozitívabb önképet építhetünk.

Ha a kudarcok helyett a sikerekre összpontosítunk, hamarosan jobban fogjuk érezni magunkat. Törekedjünk arra, hogy észrevegyük a legapróbb eredményeket is,  melyeket a mindennapjaink során elérünk, és tanuljunk meg örülni ezeknek. 

Az emlékeink felidézésekor próbáljuk megőrizni az objektivitásunkat, és utólag ne tulajdonítsunk negatív színezetet az eseményeknek.  A negatív gondolatok térhódítása illetve a valódi érzelmek elfojtása hosszú távon rossz közérzetet illetve pszichoszomatikus tüneteket eredményezhet.

Ne értékeljük le magunkat

Mivel az alacsony önértékelés legtöbbször környezeti hatásra alakul ki, az önbizalom-hiányban szenvedő személyek a kívülről jövő kritikát belsővé teszik, és kritikus szemmel tekintenek önmagukra. Végső soron ők lesznek saját maguk legkeményebb kritikusai, és szinte minden megnyilvánulásukban találnak hibát vagy kivetnivalót. 

Az önkritika túlzott gyakorlása gyakran szóban is megnyilvánul, és mások elismeréseire vagy dicséreteire is önostorozással vagy az érdemeik leértékelésével reagálnak az alacsony önbecsüléssel rendelkező emberek.

Önostorozás helyett önmegerősítés

Az önostorozás sokszor bűntudattal is párosul, és az önmagunkra vonatkozó negatív kijelentések mantrázása csak tovább gyengíti az önbecsülést. Ha tudatosan elkezdünk figyelni arra, hogy ezt a lehúzó és önbizalom romboló belső monológot felváltsuk az önbecsülésünket építő, megerősítő gondolatokkal, hamarosan elégedettebbnek és kiegyensúlyozottabbnak fogjuk érezni magunkat.

Kálmán Judit, pszichológus – Online és személyes pszichológiai tanácsadás

Cím: 1118, Budapest, Gazdagrét, Frankhegy utca 9.

Telefonszám: +36 70 254 5482

E-mail cím: info@pszichologustanacsado.hu