A menstruáció végigkíséri a nők életét. Havi ismétlődéséhez az érzelmek széles spektruma társulhat. A vérzések erőssége, rendszeressége egyénileg változó lehet, csakúgy mint a nőiességünk ezen megnyilvánulásának elfogadó vagy elutasító megélése.

Menstruáció zavarai

A menstruáció megtapasztalása

Az első menstruációs tapasztalatainkat a kamasz kor küszöbén szerezzük meg. A nővé válás hormonális változásai gyökeresen felborítják a lányok életét. A gyors testi és lelki változások viharának egyik kísérőjeként köszönt be az első menstruációs vérzés. Vannak, akiket teljesen váratlanul és felkészületlenül ér a szokatlan tapasztalás, és a szégyen vagy az elutasítás érzelmei kerekednek felül bennük, és vannak olyan lányok is, akiket boldog büszkeséggel tölt el a nővé válásuk egyértelmű megtapasztalása.

A menstruáció innentől kezdve havi rendszerességgel figyelmeztet minket női mivoltunkra, mely valójában mindannyiunk számára mást jelent. Az átlagos 28 napos menstruációs ciklus is egyénenként változó lehet, jelentkezhet néhány nappal sűrűbben vagy ritkábban is a vérzés.

A menstruáció jelentése, szimbolikája

A menzeszt a nyelv számos szóval illeti. Nevezhetjük “havi bajnak” és tekinthetünk rá úgy, mint valamilyen szükségszerű rosszra, ami havonta elkerülhetetlenül jelentkezik az életünkben. A “piros betűs napok” a naptárban már inkább ünnepélyességet, misztikusságot kölcsönöznek a jelenségnek. Szoktuk a menzeszt a “nehéz napok”-ként jellemezni, az intimbetét reklámokból is ezt a megjelölést ismerhetjük, melyeket megkönnyíteni vagy átvészelni kívánunk.

A média azt sugározza felénk, hogy ezekben a napokban se változtassunk az életritmusunkon, és a női termékekkel segítenek bennünket a “nehéz napok” kompromisszummentes átvészelésében.

A menstruáció zavarai

A menstruáció lefolyására és rendszerességére befolyással van az életstílusunk illetve a testi illetve lelki egészségünk. A nők életében, mint egy érzékeny jelzőrendszer, működik a havi vérzés, és ha túlzott mértékű stressz hatás ér minket vagy a hormonális egyensúlyunk billen ki a helyéből, a probléma azonnal leképeződhet vérzészavar formájában. 

A menstruáció kimaradásához vezethet az alultápláltság illetve a nagyobb testsúly változás, fogyás vagy hízás.

Szintén menstruációs zavart okoz, ha a havi vérzést, mint akadályozó tényezőt fogjuk fel és pusztán úgy tekintünk a vérzésre, mint valami kellemetlen vagy rossz dologra, ami minket sújt. Az ilyen jellegű ellenállás vagy tudat alatti elutasítása a női mivoltunknak minden esetben ront a helyzeten.

Premenstruációs szindróma

Az egyik leggyakoribb menstruációs panasz a premenstruációs szindróma, mely rengeteg nőt érint havonta. A panaszok jelentkezhetnek havi egy napon vagy eltarthatnak akár egy hétig is. A premenstruációs szindróma testi és lelki tüneteket egyaránt okozhat. Ilyenkor a szokottnál erősebb hangulatingadozást élhetünk át, mely kamasz korban vagy a klimax közeledtével még erőteljesebbé válhat. Megváltozhat az étvágyunk, illetve bizonyos ételeket megkívánhatunk vagy elutasíthatunk. Talán az egyik legkellemetlenebb tünet a görcsös fejfájás, mely akár napokon keresztül is eltarthat. A premenstruációs szindtóma okozhat még feledékenységet, szétszórtságot esetlenséget is.

A premenstruációs szindróma panaszainak enyhítése

A menzesz zavar illetve a panaszok enyhítése minden esetben tudatos viselkedést illetve felkészülést igényel. Ilyenkor fokozottan törekedjünk arra, hogy egészségesen és rendszeresen étkezzünk és megfelelő mennyiségű folyadékot fogyasszunk. Ne terheljük túl magunkat munkával vagy tanulással, és ne ezekben a napokban akarjunk rendkívüli eredményeket véghez vinni.

Fogadjuk el természetesnek az állapotunkat és fókuszáljunk testi-lelki harmóniánk helyreállítására.

A premenstruációs problémák leküzdése a relaxáció segítségével

Az autogén tréning relaxációs technika gyakorlásával számos menstruációs probléma hatékonyan enyhíthető. Azáltal, hogy ellazítjuk a testünket és befelé fókuszálunk megszabadulhatunk az ilyenkor ránk nehezedő pszichés problémák jelentős részétől. Az alábbi panaszok esetén segít az autogén tréning:

  • Fejfájás és migrén enyhítése
  • Stressz kezelése
  • Szorongás csökkentése
  • Alhasi görcsök csillapítása
  • Önértékelés helyreállítása
  • Hangulati ingadozások mérséklése

Kálmán Judit, pszichológus – Személyes és online pszichológiai tanácsadás Budapesten, a XI. kerületben

Cím: 1118, Budapest, Gazdagrét, Frankhegy utca 9.

Telefonszám: +36 70 254 5482

E-mail cím: info@pszichologustanacsado.hu