A személyes tér, az a privát terület, amelyet a hétköznapi társas érintkezéseink során meg kívánunk őrizni magunknak. Vajon tisztában vagyunk azzal, hogy mekkora személyes tér szükséges számunkra illetve a velünk kapcsolatban lévők részére ahhoz, hogy komfortosan érezzük magunkat? 

A személyes tér

Miért fontos számunkra a személyes tér?

A személyes tér igénye a természet többi élőlényénél is megfigyelhető. Az állatok többsége ellentmondást nem tűrő módon ragaszkodnak a territóriumukhoz,  és annak megvédéséért bármikor képesek megküzdeni. A kutatások azt bizonyítják, hogy még a növényvilágban is felfedezhető a harc a saját térért.

A territórium védelme ősi ösztön, mely a túlélés biztosítását szolgálja. A személyes tér megtartása garantálja számunkra azt a védelmi zónát, amelyen belül biztonságban érezhetjük magunkat, és amely elégséges méretű ahhoz, hogy a külvilágból érkező bármely támadás ne érjen minket váratlanul.  A privát territórium kijelölését jelentik az országhatárok, a megyehatárok de a házunkat körülvevő kerítés is ezt a célt szolgálja. Elkerülendő a vitát, így szeretnénk egyértelművé tenni a külvilág számára a saját tulajdonunk kiterjedését.

A személyes tér szerepe a kommunikációban

A kommunikáció során interakcióba kerülünk másokkal. A másik fél lehet számunkra ismerős vagy ismeretlen, hozzánk közel álló vagy távoli személy. Ápolhatunk az illetővel baráti viszonyt, de állhatunk egymással semleges vagy épp rossz viszonyban. Az évszázadok során kialakult viselkedési szokások illetve etikett a segítségünkre van abban, hogy akaratunk ellenére ne kelljen illetéktelen személyt a privát szféránkba engedni. Ilyen módon számos konfliktushelyzet elkerülhető.

A személyes tér mérete

A személyes tér mérete tehát igazodik az adott társadalmi normához, illetve közmegegyezéshez, és ennek megfelelően területenként vagy nemzeteként eltérő lehet. Hasonló jelenség figyelhető meg az állatvilágban is. Az állatok territóriumának mérete attól is függ, hogy mennyire zsúfolt területen él az illető élőlény. Így van ez az emberek esetében is. Az általunk igényelt személyes tér mérete is függ az általunk lakott vidék népsűrűségétől. 

Intim zóna

A személyes zónatávolságot tehát az illető kultúrák szabják meg, de befolyásolja ezt az egyén társadalmi helyzete illetve személyisége is. A mi kultúránkban az intim zóna mérete 15 és 45 cm között van. Ennél beljebb csak a hozzánk legközelebb állókat engedjük. Ebbe a körbe tartozik a szülő, házastárs, szerető, gyermek illetve az igazán közeli barátok, rokonok. Őket a szoros intim zónánkba is beengedjük, mely 15 cm-nél kisebb távolságtartást jelent.

Személyes zóna

A személyes zóna mérete 46 cm – 1,2 m távolságig terjed. Ilyen távol állunk meg egymástól a hivatalos találkozók vagy rendezvények során, a társas illetve baráti összejöveteleken. Hasonlóképp ilyen távolságot tartunk a munkahelyünkön vagy az iskolában is azokkal a személyekkel, akikkel napi kapcsolatban állunk.

Társadalmi zóna

A társadalmi zóna 1,2- 3,6 méter távolságot jelent a személyek közt. Ezt a távolságot az általunk felszínesen ismert személyekkel tartjuk. 

A privát tér sérülése

Amennyiben a fenti, “íratlan szabályok” sérülnek, kellemetlenül érezzük magunkat. Ha úgy érezzük, behatoltak a személyes terünkbe, szervezetünk fiziológiai reakcióval válaszol a közeledésre. Megemelkedik az adrenalin szintünk, az izmaink megfeszülne, a szívünk gyorsabban pumpál. Mindez nem tudatosan történik, ez a szervezetünk természetes reakciója annak érdekében, hogy megvédjük magunkat egy esetleges támadástól.

Szociális távolságtartás a pandémia következtében

A koronavírus járvánnyal szembeni védekezés átmenetileg megváltoztatta a személyes terünk méretét. Ebben az esetben is egyfajta fenyegetettséggel szemben szeretnénk megvédeni magunkat, amikor távolságot tartunk egymástól. 

A covid vírussal szemben az egyik lehetséges védekezési módunk, hogy a társas érintkezéseink során legalább másfél méter távolságot tartunk egymással. Ha ezt a távolságot összehasonlítjuk a fent leírt zónák méretével, észrevehetjük, hogy a velünk nem egy háztartásban élők a  mindennapos érintkezés során távolabb kerülnek tőlünk. A kollégáinkkal, barátainkkal vagy szomszédainkkal szemben a korábban megszokott “személyes zóna” távolság helyett a “társadalmi zóna” távolságot alkalmazzuk.

Kálmán Judit, pszichológus – Online és személyes pszichológiai tanácsadás

Telefonszám: +36 70 254 5482

E-mail cím: info@pszichologustanacsado.hu