A karrier tanácsadás segítséget nyújt azoknak, akik a munkavégzésük során szeretnék megtalálni és megvalósítani a számukra megfelelő célokat. A munkahelyi krízisek megoldásához illetve a megfelelő konfliktuskezeléshez sokszor szükség van egy kívülálló személyre, aki megkönnyíti a tisztánlátást és a nehéz helyzetek objektív szemlélését.

munkapszichológia és karrier tanácsadás

A karrier tanácsadás célja

Munkahelyi környezetben a sikeresség nem pusztán a szakmai felkészültség függvénye. Ahhoz, hogy egy dolgozó jól érezze magát a munkakörében és képes legyen kivívni a főnöke elismerését, egyéb készségekre is szüksége van. Olyan tudással kell rendelkeznie, melyet korábbi tanulmányai során nem biztos, hogy megszerezhetett.

Sokszor másképp látja magát a dolgozó illetve a környezete. Míg ő úgy érzi, hogy a munkáját tökéletesen ellátja, a felettese, vagy a kollégái erről más véleményen vannak. Az elvárt megbecsülés hiánya hamarosan motivációvesztéshez, kiégéshez illetve pszichoszomatikus betegségek kialakulásához vezet.

A munkahelyi problémák hatékonyan megoldhatók az alábbi területek vizsgálatával és fejlesztésével:

A karrier tanácsadás területei

Önismeret

A megfelelő önismeret segítségünkre lehet a munkahelyi krízishelyzetek megoldásában és a sikeres továbblépésben. Ha tisztában vagyunk az erősségeinkkel, melyekre támaszkodhatunk és ismerjük a gyenge pontjainkat, könnyebben találunk megoldást a kihívást jelentő helyzetekben.

Stressztűrő képesség

A hatékony stresszkezelés a megfelelő alkalmazkodás és válaszadás képességét jelenti. A minket érő megterhelő környezeti hatásokra szervezetünk stresszreakcióval válaszol. Mivel a mindennapi stresszhatásoktól, a fokozott munkahelyi megterheléstől teljes mértékben nem tudjuk megvédeni magunkat, törekednünk kell arra, hogy minél hatékonyabb megküzdési mechanizmusokat fejlesszünk ki magunkban.

Időgazdálkodás

A jó időbeosztás és a teendőink megfelelő rangsorolása meghatározó szerepet játszik a munkahelyi hatékonyságunkban. A helytelen mechanizmusaink és a céltudatosság hiánya hátráltathat minket abban, hogy eredményesek lehessünk.
A jól alkalmazható időgazdálkodási technikák elsajátításához vezető úton az első lépéseket az önismereti munka jelenti. Fel kell fedeznünk azokat a buktatókat és gátló tényezőket, melyek hátráltatnak minket abban, hogy megfelelően gazdálkodjunk a rendelkezésünkre álló idővel.

Konfliktuskezelés

A konfliktushelyzetek természetes részei az életünknek. Gyakran nem is tudatosítjuk magunkban a konfliktushelyzetet, melyben vagyunk. Ha kellemetlenül érezzük magunkat valami miatt, arra törekszünk, hogy minél hamarabb túltegyük magunkat az adott problémán, anélkül, hogy elgondolkodnánk azon, hogy mi volt az adott helyzetben megterhelő számunkra.

Önérvényesítés

A hatékony önérvényesítési készség elengedhetetlenül fontos ahhoz, hogy képviselni tudjuk a nézeteinket egy üzleti tárgyalás során. Az érdekegyeztetéskor mindkét fél arra törekszik, hogy a saját javára alakítsa az események alakulását. Az asszertív kommunikációs stílus lényege, hogy hogy úgy próbáljuk érvényesíteni a törekvéseinket, hogy közben a másik oldal érdekei se sérüljenek.

Vezetési stílus

A jó vezető legszembetűnőbb ismertető jele, hogy az általa vezetett csapat sikeres, a csapattagok pedig elégedettek és motiváltak.
Annak, hogy vezetőként valaki megfelelő hatékonysággal tudjon működni, számos előfeltétele van. A vezető sikerét jelentősen befolyásolják az adott körülmények, a csoport összetétele, és az elérendő célok jellege. Mindezeket figyelembe véve érdemes döntenie arról, hogy milyen vezetői modellt szeretne képviselni.

Relaxációs technika

Az autogén tréning relaxációs technika elsajátításával lehetőségünk van arra, hogy akár munkaidőben feltöltődhessünk. A néhány perces relaxációs gyakorlat elvégzése hatékonyan javítja a koncentráló képességet, frissít és energizáló hatású. A módszer bárki számára elsajátítható és a tanult technika később segédeszköz nélkül, önállóan alkalmazható.

Karrier tanácsadás álláskeresőknek

Szeretnék segítséget nyújtani pályakezdőknek, illetve azoknak, akik néhány év kihagyás után térnének vissza a munka világába és nem tudják pontosan, milyen állás lenne számukra az ideális.

A munkaadók gyakran fenntartással fogadják a kisgyermekes anyákat, kételkednek a terhelhetőségükben. Támogatást kívánok nyújtani abban, hogy a kismamák élni tudjanak az újrakezdés lehetőségével, és sikerüljön olyan állást választaniuk, amihez valóban kedvet éreznek.

Álláskeresés támogatása

Az álláskeresés sikeressége sok összetevőn múlik. Érdemes feltennünk magunknak néhány kérdést, mielőtt új munkahelyet választunk. El kell döntenünk, hogy mivel szeretnénk foglalkozni, mi az a munkaterület, amely igazán közel áll hozzánk. Tisztában kell lennünk a képességinkkel és tudnunk kell, hogy alkalmasak vagyunk-e az adott munkavégzésre. Végül pedig látnunk kell magunk előtt a sikeres álláspályázathoz vezető utat.

Elérhetőség:

Kálmán Judit, pszichológus magánrendelése

Cím: Budapest, Xl. kerület, Gazdagrét, Frankhegy utca 9.

Kálmán Judit, pszichológus