A meditáció tréning során, hasonlóan az álomhoz, láthatunk színeket, érezhetünk illatokat, hallhatunk hangokat és átélhetünk történeteket. Lehetőségünk van arra, hogy az életben  számunkra szorongató helyzeteket az imagináció során begyakoroljunk, vagy a minket foglalkoztató kérdésekre választ kapjunk.

Meditáció, imagináció tanfolyam

Hogyan zajlik a meditáció tréning?


A meditáció tréning során a résztvevők relaxált állapotban egy irányított, képzeletbeli utazáson vesznek részt, mely segít a problémákkal, szorongásokkal való szembenézésben.

Az imagináció tanulása az autogén tréninghez hasonlóan zajlik. Az imaginációs technikát oktató pszichológus segítségével relaxált állapotban sajátítható el az imaginációs belső képalkotás, és az élmény önmagunk számára történő értelmezése. A tanulási folyamat fokozatosan zajlik, de már az első alkalmak során átélhető a meditatív állapot.

Miben segít a meditáció tréning?

  • Vizsgára való felkészülésben: a vizsgahelyzet begyakorlásával csökkenthető a vizsgadrukk.
  • Szorongás oldásában: kontrollált körülmények közt szembesülhetünk és küzdhetünk meg szorongásunk tárgyával. 
  • Önismeret fejlesztésében: Szimbólumok előhívásának segítségével megismerkedhetünk személyiségünk mélyebb rétegeivel.
  • Fóbiák, félelmek leküzdésében: például tériszony, magasságtól való félelem vagy akár a pókiszony leküzdése megtanulható.
  • Pánikbetegség kezeléseben: Az önmagunkkal folytatott belső párbeszéd segít a testi-lelki egyensúly kialakításában.

Hogyan zajlik a meditáció tréning?

Az imaginációs tréning öt alkalmas egységekből épül fel. Az első öt alkalommal az alap szimbólumok imaginálása tanulható meg. A második öt alkalom során összetett szimbólumokkal foglalkoznak a résztvevők. A záró öt alkalom során történetek elképzeléséré, átélésére is képessé vállhatunk. 

A találkozások heti rendszerességgel, egy alkalmat vesznek igénybe. Ilyenkor a pszichológus által vezetett relaxációt követi az imagináció, majd az élmény megbeszélése, értelmezése. A tanulás otthoni, mindennapos egyéni gyakorlással mélyíthető el. Az egyéni imaginációs élményeket a személyes találkozók alkalmával beszéli meg a pszichológus a tréning résztvevőjével.

Online tanfolyam

Az online meditáció tréning során, a személyes találkozások bensőséges hangulatát megőrizve, Skype vagy Zoom alkalmazás segítségével tartjuk a kapcsolatot. Az online tanfolyamon való részvételhez számítógépre vagy egyéb mobil kommunikációs eszközre illetve jól működő internet kapcsolatra van szükség.

Azoknak ajánlom az online tréninget, akik:

  • nem tudják megoldani, hogy a lakókörnyezetükben tanuljanak meditációs technikát.
  • időbeosztása nem teszi lehetővé, hogy a napirendjükbe más módon beiktassák az imagináció tanfolyamot.
  • külföldön élnek, de az anyanyelvükön szeretnének meditálni tanulni.
  • a családi helyzetük vagy egészségi állapotuk miatt nehez tudják elhagyni az otthonukat.

Elérhetőség

Kálmán Judit, pszichológus magánrendelése – Személyes és online pszichológiai tanácsadás – Meditáció tréning, imagináció tanfolyam

Cím: Budapest, XI. kerület, Gazdagrét, Frankhegy utca 9.

meditáció