Az imaginációs élményben, hasonlóan az álomhoz, láthatunk színeket, érezhetünk illatokat, hallhatunk hangokat és átélhetünk történeteket. Lehetőségünk van arra, hogy az életben  számunkra szorongató helyzeteket az imagináció során begyakoroljunk, vagy a minket foglalkoztató kérdésekre választ kapjunk.

Hogyan tanulható az imagináció?


Az imagináció során a résztvevők relaxált állapotban egy irányított, képzeletbeli utazáson vesznek részt, mely segít a problémákkal, szorongásokkal való szembenézésben.

Az imagináció tanulása az autogén tréninghez hasonlóan zajlik. Az imaginációs technikát oktató pszichológus segítségével relaxált állapotban sajátítható el az imaginációs belső képalkotás, és az élmény önmagunk számára történő értelmezése. A tanulási folyamat fokozatosan zajlik, de már az első alkalmak során átélhető a meditatív állapot.

Miben segit az immagináció?

  • Vizsgára való felkészülésben: a vizsgahelyzet begyakorlásával csökkenthető a vizsgadrukk.
  • Szorongás oldásában: kontrollált körülmények közt szembesülhetünk és küzdhetünk meg szorongásunk tárgyával. 
  • Önismeret fejlesztésében: Szimbólumok előhívásának segítségével megismerkedhetünk személyiségünk mélyebb rétegeivel.
  • Fóbiák, félelmek leküzdésében: például tériszony, magasságtól való félelem vagy akár a pókiszony leküzdése megtanulható.
  • Pánikbetegség kezeléseben: Az önmagunkkal folytatott belső párbeszéd segít a testi-lelki egyensúly kialakításában.

Hogyan zajlik az imaginációs tréning?

Az imaginációs tréning öt alkalmas egységekből épül fel. Az első öt alkalommal az alap szimbólumok imaginálása tanulható meg. A második öt alkalom során összetett szimbólumokkal foglalkoznak a résztvevők. A záró öt alkalom során történetek elképzeléséré, átélésére is képessé vállhatunk. 

A találkozások heti rendszerességgel, egy alkalmat vesznek igénybe. Ilyenkor a pszichológus által vezetett relaxációt követi az imagináció, majd az élmény megbeszélése, értelmezése. A tanulás otthoni, mindennapos egyéni gyakorlással mélyíthető el. Az egyéni imaginációs élményeket a személyes találkozók alkalmával beszéli meg a pszichológus a tréning résztvevőjével.

Elérhetőség

Kálmán Judit, pszichológus magánrendelése,

Cím: Budapest, XI. kerület, , Gazdagrét, Frankhegy utca 9.

pszichológus rendelés XI. kerület

A pszichológus magánrendelés online formában is működik.