A párkapcsolati tanácsadás illetve coaching támogatja a konfliktuskezelést és a krízishelyzetek megoldását. A pároknak szóló tanácsadás segít az elakadások oldásában.

Párkapcsolati tanácsadás

A párkapcsolati tanácsadás területei

Minden párkapcsolatban előfordulhatnak nehezebb időszakok. Ezekből a hullámvölgyekből legtöbbször van kiút, ha a problémákat nem söprik a szőnyeg alá. Ilyenkor sokat segíthet egy kívülálló, objektív személy, aki nem arra törekszik, hogy valamelyik félnek igazat adjon, hanem segít megkeresni a fennálló konfliktushelyzet okait. A párkapcsolati tanácsadás támogatást nyújt a megfelelő megoldás megtalálásában.

Vannak olyan élethelyzetek, amikor egy párkapcsolat már nem megmenthető. Ha a felek olyan mértékben csalódottak, és eltávolodtak egymástól, hogy elképzelhetetlennek tartják a közös jövőt, a legfőbb cél, hogy minél kevesebb sérüléssel száljanak ki a közös életükből, és képesek legyenek az önálló újrakezdésre illetve párkeresésre.

Párkapcsolati coaching

Krízishelyzetek megoldása

Ha egy párkapcsolat hullámvölgybe kerül, mindkét fél érzékeli, hogy valami megváltozott vagy elromlott, de a megoldás nem mindig kézenfekvő. 
Függetlenül attól, hogy a gondok oka ismert vagy ismeretlen, a krízishelyzetből kivezető út megtalálása időt és energiát igényel. 

Fontos, hogy a pár mindkét tagja úgy döntsön, dolgozni szeretne a kapcsolat helyreállításán, és kész szembenézni a probléma megoldásával. A párkapcsolati coaching ezen a folyamaton segíti végig lépésről-lépésre a feleket.

Konfliktuskezelés

Egy jól működő párkapcsolat is tartogat konfliktushelyzeteket, melyek kezelését a felek közösen tanulják meg. Két ember összecsiszolódósa hosszabb folyamat. Meg kell ismernünk egymás értékrendjét, elvárásait és meg kell próbálnunk alkalmazkodni a mienktől eltérő vagy szokatlannak tűnő viselkedési szokásokhoz is. Természetesen az elfogadás nem járhat szüntelenül lemondással vagy megalkuvással egyik oldal számára sem. Törekednünk kell arra, hogy megtaláljuk azokat a konfliktuskezelési technikákat, melyek segítségével mindketten önmagunk lehetünk a  párkapcsolatban.

Kommunikáció

A hatékony konfliktuskezelés alapja a megfelelő kommunikáció. Nem csak az üzleti életben vagy a munkánk során van szükségünk arra, hogy az érzéseinket és a gondolatainkat megfelelő formában ki tudjuk fejezni. A párkapcsolatunk terén is fontos, hogy a vágyainkat illetve az elvárásainkat pontosan meg tudjuk fogalmazni. Hasonlóképp elengedhetetlen, hogy rá tudjunk hangolódni a párunk igényeire és megfelelő támogatást, bíztatást nyújtsunk számára. 

Válás vagy szakítás feldolgozása

Ha szétválásra kerül a sor, a legfontosabb, hogy mindkét fél a lehető legkevesebb sérüléssel tudjon kiszállni a kapcsolatból. Az elvarratlan szálak és a megválaszolatlan kérdések sokáig ott motoszkálhatnak az agyban, gátolva ezzel a továbblépést és újrakezdést. A bizonytalanság azzal kapcsolatban, hogy “mit rontottam el” és a “mit kellett volna másképp csinálnom” gyakran bűntudat érzésével és önértékelési problémákkal társulnak, melyek oldásában sokat tud segíteni egy kívülálló, objektív szakember.

Az újrakezdés támogatása

A múltbeli problémák feldolgozása mellett a jövő tervezésével is érdemes foglalkozni. Nem biztos, hogy a “sorsra” bízhatjuk az életünk alakulását, jobb, ha tudatosan alakítjuk a jövőnket. A legtöbben átgondoltan döntünk a sorsfordító kérdésekben, a leendő párkapcsolatunkkal, életvitelünkkel szemben támasztott igényeinket is gondoljuk át alaposan. Nézzünk szembe önmagunkkal és tervezzünk reálisan.

Párkapcsolati tanácsadás, bejelentkezés

Kálmán Judit, pszichológus – Párkapcsolati tanácsadás, coaching

Cím: Budapest, Xl. kerület, Gazdagrét, Frankhegy utca 9.

E-mail cím: info@pszichologustanacsado.hu