Mikor érdemes pszichológushoz fordulni?

Az életünk bármely területén általában akkor fordulunk szakemberhez, ha olyan problémával szembesülünk, melynek önálló megoldásához az adott helyzetben nem rendelkezünk elegendő tudással vagy tapasztalattal.

Egy tanácsadó vagy coach sokat segíthet a hatékony megküzdésben. Ha halogatjuk a segítségkérést, illetve, ha többször elkövetjük ugyanazokat a tévedéseket, vagy nem a megfelelő lépésekre szánjuk el magunkat, értékes időt, és lelki energiát veszíthetünk az egy helyben topogással. A változtatás szükségességét mindenki a saját bőrén érzi, de sokszor a külső szemlélők, mint például a közeli barátok, ismerősök, rokonok is javasolni szokták a pszichológus megkeresését.

Mivel indul a pszichológia tanácsadás folyamata?

Az első beszélgetés alkalmával a pszichológus röviden bemutatkozik, és kliensét is erre kéri. Ebben a helyzetben, és természeten a későbbiek folyamán is, mindenki annyit mesél el magáról, amennyit jónak lát. 
Az első alkalom a kölcsönös megismerkedést szolgálja, illetve ez a bizalom építés kezdete. A kliens ekkor mondja el, hogy mik azok a problémák vagy nehézségek, amelyek megoldásában segítséget szeretne kapni, a pszichológus pedig tömören ismerteti az általa alkalmazott módszereket és technikákat.
Az egymással megosztott információk alapján mindkét fél szabadon eldöntheti, szeretné-e megkezdeni a közös munkát.
A sikeres tanácsadáshoz elengedhetetlenül szükséges a pszichológus kompetenciája illetve a kliens bizalma.